Dışişleri Bakanlığı KPSS kayıtsız şartsız memur alımı yapacak! Konsolosluk ve İhtisas Dairesine Başvuru…
Resmi Gazete’de yayınlanan ilana göre; Dışişleri Bakanlığı’na 100 Konsolosluk Adaylığı ve Uzmanlık Görevlisi alımı yapılacaktır. Alımlar sözlü ve yazılı sınavla yapılacak olup, başvuru tarihleri ve kriterleri aşağıda belirtilmiştir.
Aday Konsolosluk ve İhtisas Memuru Nedir?
Konsolosluk ve Uzmanlık Görevlileri, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatına İlişkin 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca, dış menfaatlerin yürütülmesi kapsamında görev, yetki ve sorumluluk üstlenen ve yurt dışında temsil görevini yürüten diplomasi meslek mensuplarıdır.
Hangi Alanlarda İstihdam Olacak?
Genel görevler çerçevesinde, memurların konsolosluk, protokol, ekonomik ve kültürel işler, kançılarya yönetimi, kamu diplomasisi, ulusal mevzuata ilişkin hukuk işleri, çalışma işleri gibi konularda merkez ve dış teşkilatta görev almaları öngörülmüştür. , idari ve mali işler ile özel uzmanlık gerektiren diğer alanlar.
Kota dağılımı nedir?
Yazılı Sınav nerede yapılacak?
Giriş sınavı yazılı ve teolojik aşamalardan oluşur. Sınavın yazılı aşaması 30 Eylül – 1 Ekim 2023 tarihlerinde Ankara’da yapılacaktır.
YDS Kaidesi Aranacak!
Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Aday Görevlisi alımlarında adaylarda KPSS kuralı aranmayacaktır. Ancak adayların belirtilen dillerde yabancı dil sınavında puan almış olması gerekir.
Başvuru Kuralları Nelerdir?
1. Adayların sınava başvurabilmeleri için aşağıdaki şartları sağlamaları gerekmektedir:
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci bendinde sayılan genel kuralları taşımak (Sınava başvurabilmek için Türk vatandaşı olmak gerekir),
b) 01.01.2023 itibari ile 35 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1988 ve sonrasında doğanlar),
c) (1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 numaralı “Dil” kategorilerinden başvurular için) Diploma denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca uygun görülmesi kaydıyla yurt içi veya yurt dışı üniversitelerden en az dört lisans derecesi Eğitim Kurulu (YÖK). Yıllık eğitim veren fakültelerden mezun olmak,
d) (Bilgi ve Bilişim Teknolojileri kategorisinden yapılacak başvurular için (No.) Elektronik mühendisliği, elektronik ve/veya haberleşme mühendisliği, bilgi/iletişim sistemleri mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği veya istatistik bölümlerinden mezun olmak) , ayrıca YDS/e-YDS İngilizce puanı en az 70 olmalıdır.
e) (9 nolu “Destek Hizmetleri” kategorisinden yapılacak başvurular için) Yurtiçi üniversitelerin matematik veya matematik mühendisliği, inşaat mühendisliği veya lisans düzeyinde en az dört yıl eğitim veren yabancı üniversitelerin fakülteleri, diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanır. Makine mühendisliği veya elektrik mühendisliği bölümlerinden mezun olmak ve ayrıca İngilizce YDS/e-YDS puanı en az 70 olmak.
2. Konsolosluk ve İhtisas Memuru sınavına aşağıdaki tabloda gösterilen kategorilerden birinden başvuru yapılabilir. Sınava alınacak aday sayısı da aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. 2021, 2022 veya 2023 yıllarında uluslararası yabancı dil sınavlarından (CPE, CAE, TOEFL iBT, PTE Academic, Test DAF, DSD II, TELC, Goethe Institut Exam, DELF & DALF, CELI, DELE, TORFL) alınan puanlar ve puan denkliği ÖSYM tarafından belirlenir Söz konusu uluslararası yabancı dil sınavının sonuç belgelerinin alındığı sınav aktarma prestiji ile ÖSYM tarafından belirlenen YDS’deki karşılıkları da değerlendirilecektir.
3. ÖSYM’nin “Uluslararası Yabancı Dil Sınavı Eşdeğerlik Belgesi”nde yer almayan “TOEFL Home Edition”, “IELTS”, “PTE Academic Online”, YÖKDİL vb. Sınavlara ilişkin sonuç belgeleri kabul edilmez.
4. (1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 numaralı “Dil” kategorilerinden başvurular için) YDS/e-YDS veya İngilizce, Fransızca ve İngilizce hariç aşağıdaki tabloda belirtilen diğer dillerde puan Almanca dilleri ÖSYM tarafından denkliği belirlenen yabancı dil sınav sonuçlarına sahip olmayan adaylar, yurtdışındaki üniversitelerin en az dört yıl eğitim veren fakültelerinden ilgili bölümlerde mezun olmaları halinde sınava başvurabilirler. diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmak şartıyla lisans düzeyinde Söz konusu adaylar, YDS/e-YDS ve eşdeğer sınav sonuçlarına sahip adaylardan sonra sıralanır ve lisans düzeyindeki mezuniyet not ortalamalarına göre orta sıralama yapılır.
Yazılı sınava kabul edilecek adaylar, her kategori için YDS/e-YDS veya eşdeğeri yabancı dil puanları veya YDS’de kayıtlı oldukları konular çerçevesinde lisans mezuniyet not ortalamaları esas alınarak ayrı bir listede belirlenir. ilk paragraf, minimum dil puanı veya temel mezuniyet notuna göre. Ortalamaya sahip olmak sınava girme hakkını garanti etmez.
Başvuru Esnasında Sisteme Yüklenecek Belgeler
Career Gate platformu üzerinden yapılan başvuru sırasında sisteme yüklenmesi gereken belgeler şu şekildedir:
TC Kimlik Kartı veya TC Pasaport Örneği
Son 6 ay içinde çekilmiş, güncel durumu yansıtan vesikalık fotoğraf
Lisans Diploması / Lisansüstü Belgesi (Yurtdışı üniversitelerden alınmış ise YÖK onaylı diploma denklik belgesi ile birlikte)
Varsa lisansüstü eğitim diploması (yurtdışı üniversitelerden alınmış ise YÖK onaylı diploma denklik belgesi ile)
2021, 2022 veya 2023 yılında sınava girecek yabancı dilde YDS/eYDS sonuç belgesi veya uluslararası yabancı dil sınavının 2021, 2022 veya 2023 yılına ait sonuç belgesi, YDS/e-YDS puanlarının denkliği belirlenir ÖSYM tarafından
III. Maddenin 2 nci fıkrasında belirtilen konular çerçevesinde sınavda ek puan almaya hak kazanabilmek için gerekli taban puanı veya YDS/e-YDS puanını içeren YDS/e-YDS sonuç belgesi 2021, 2022 veya 2023 YDS/e-YDS puanlarının denkliği ÖSYM tarafından belirlenir. 2021, 2022 veya 2023 için sonuç belgesi
“Dil” kategorileri hariç hayır. 1. ve 2. sınav başvurusunda belirtilen YDS/e-YDS veya ÖSYM tarafından diğer dillerde puan denkliği belirlenen yabancı dil sınavlarının sonuç belgesinin bulunmaması, II. Maddenin 4 üncü fıkrasında sayılan kriterleri sağlayan adaylar için: Lisans düzeyinde ilgili dilde en az dört yıl eğitim veren bir fakülteden mezun olduklarını gösterir üniversiteden alınmış yazı ve ortalamasını gösteren belge not ortalaması.
Nasıl Başvurulur?
Giriş sınavı başvuruları 31 Ağustos 2023 Perşembe günü saat 09:00’da başlayacak ve 14 Eylül 2023 Perşembe günü saat 18:00’de sona erecektir. Başvurular “Dışişleri Bakanlığı – Kariyer Kapısı Kamu Alımı” hizmeti veya “Kariyer Kapısı” https://isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr internet adresi. Posta veya diğer yollarla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
Yazılı sınavda ek puan almaya hak kazanabilmek için ikinci veya üçüncü bir dilden 2021, 2022 veya 2023 yıllarında alınmış 80’den fazla YDS/e-YDS puanına sahip olanlar veya uluslararası dilden eşdeğeri alınmış olanlar Sınava girilecek yabancı dil dışında ÖSYM tarafından belirlenen yabancı dil sınavları, Profession Gate platformu üzerinden yapılan başvuru sırasında söz konusu sınavlara ait sonuç belgelerinin de sisteme yüklenmesi gerekmektedir.